Поиск по этому блогу

среда, 19 сентября 2012 г.

Остеохондроз: лікування остеохондрозу

Остеохондроз - дегенеративно-дистрофічне ураження тканин хребта, яке характеризується ураженням міжхребцевих дисків, прилеглих суглобових поверхонь і тіл хребців, зв'язкового апарату хребта.

Найчастіше патологічні процеси при остеохондрозі спочатку зачіпають кістки і зв'язки. Про те, що захворювання вже почалося ми дізнаємося зазвичай тоді, коли з'являються ускладнення - біль, порушення чутливості, м'язові атрофії, порушення роботи внутрішніх органів.
Хто хворіє на остеохондроз?

У наш час остеохондрозом страждають від 40 до 90% населення земної кулі. Найчастіше хвороба вражає людей старше 30 років. Однак перші симптоми остеохондрозу можуть проявлятися в підлітковому віці.

Етапи розвитку остеохондрозу хребта

1. Перший етап розвитку остеохондрозу.

Починається дегідратація пульпозного ядра. Це призводить до зниження висоти стояння диска. З'являються тріщини в фіброзному кільці, але патологічний процес не виходить за межі міжхребцевого диска.

2. Другий етап розвитку остеохондрозу.

У результаті зниження висоти стояння диска, точки прикріплення м'язів і зв'язок, що належать двом сусіднім позвонкам, зближуються. Тому м'язи і зв'язки провисають. Це може призводити до надмірної рухливості двох хребців відносно один одного, тобто формується нестабільність позвонково-рухового сегменту. На цьому етапі характерно сковзанню або зміщення хребців відносно один одного з формуванням спондилолістезу.

3. Третій етап розвитку остеохондрозу.

У цей період відбуваються найбільш виражені морфологічні зміни, які стосуються перш за все самих міжхребцевих дисків: формуються пролапс і протрузії дисків. Страждає і суглобовий апарат позвонково - рухового сегменту. У міжхребцевих суглобах і унко-вертебральних зчленуваннях виникають підвивихи, формуються артрози.

4. Четвертий етап розвитку остеохондрозу.

На цьому етапі в уражених сегментах хребта відбуваються пристосувальні зміни. Організм намагається подолати надмірну рухливість хребців, іммобілізувати хребет для збереження його опорною і захисної функцій. У зв'язку з цим з'являються крайові кісткові розростання на суміжних поверхнях тіл хребців, інакше кажучи, остеофіти. Виріс «не там» остеофіт викликає мікротравматизація нервового корінця. На четвертому етапі зазвичай починаються процеси фіброзного анкілозу в міжхребцевих дисках і суглобах. В остаточному підсумку позвонково-руховий сегмент виявляється як би замурованим в панцир - клінічні прояви затихають.
Причини остеохондрозу

У кожній з безлічі існуючих теорій розвитку остеохондрозу приймаються різні причини, відповідальні за виникнення захворювання, наприклад, механічна травма, спадкова схильність або порушення обміну речовин. Особлива трудність у визначенні причини остеохондрозу пов'язана з тим, що це захворювання може зустрічатися як у літніх, так і у молодих людей, як у добре фізично складених, так і у менш тренованих. Поширеним є переконання, що причиною остеохондрозу є відкладення солей у хребті: нібито на рентгенівських знімках солі можна побачити у вигляді «наростів» або «гачків» на хребцях. Якщо при русі виникає похрускування і скрип в суглобах, як ніби між ними насипали пісок, для багатьох пацієнтів єдиною причиною для такого стану є горезвісне «відкладення солей». Подібні помилки зовсім не нешкідливі: правильне уявлення про шляхи лікування недуги може бути визначено, грунтуючись на аналізі викликали його причин.

Термін «остеохондроз» походить від грецьких коренів osteon - «кістка» і chondr - «хрящ». Закінчення «-оз" позначає, що захворювання кістки і хряща не пов'язано із запальними процесами, носить дегенеративно-дистрофічний характер, тобто в основі захворювання лежить порушення живлення тканин і, як наслідок, переродження її структури. Як всі живі тканини, кісткова тканина хребців і хрящова тканина міжхребцевих дисків постійно перебудовуються і самооновлюваною. Під дією регулярно надаються фізичних навантажень вони здобувають міцність і пружність, а при відсутності навантажень міцність тканин знижується.

Пов'язано це з особливостями харчування і кровопостачання кісткової і хрящової тканин. Диски дорослих людей не мають власних судин, вони з сусідніх тканин отримують живильні речовини і кисень. Тому для повноцінного харчування дисків необхідна активізація кровообігу в оточуючих диски тканинах. А це може бути досягнуто тільки за рахунок інтенсивної м'язової роботи.

За складом міжхребцевий диск можна поділити на дві частини: це додає диску пружність драглисте ядро, розташоване в центрі і навколишній його міцне волокнисте кільце. Через погіршення харчування міжхребцевих дисків складна структура біополімерних з'єднань, складова драглисте ядро, руйнується. Зменшується вміст вологи в драглистому ядрі і воно стає більш крихким. При впливі навіть незначних перевантажень драглисте ядро ​​може розпастися на фрагменти. Це призводить до зниження його пружності в ще більшому ступені. Також відбувається зменшення міцності волокнистих кілець дисків. Всі ці чинники створюють грунт і формують причину для розвитку остеохондрозу.

Для відновлення функції хребта необхідно рубцювання пошкодження міжхребцевого диска, мобілізація компенсаторних можливостей хребта, а також кістково-м'язового апарату в цілому, а не розсмоктування «відкладення солей» або усунення «шипів» на хребцях. При проведенні рентгенологічного обстеження після закінчення лікування можна побачити, що хребці не змінили свою форму. А горезвісні «шипи» є не причиною остеохондрозу, а наслідком пристосувальних процесів. Крайові розростання збільшують площу опорної поверхні тіла хребця. Завдяки збільшенню площі зменшується питомий тиск, що дозволяє компенсувати зниження міцності і пружності міжхребцевого диска.

Відбуваються в хребті дегенеративно-дистрофічні зміни супроводжує звапніння (кальцифікація) пошкоджених дисків, окремих ділянок суглобових зв'язок, хрящів, капсул. Цей процес назвати відкладенням солей можна тільки умовно. Таким чином, це не причина остеохондрозу, а лише наслідок і кінцева стадія вищеописаного процесу.

Зворотний розвиток структурних змін у хребті практично неможливо. Але зведення їх до мінімуму є цілком реальним завданням. Якщо не докладати ніяких зусиль, щоб підтримувати хребет у тому ж стану, який досягнуто в результаті лікування, болі можуть відновитися.
Клінічні прояви остеохондрозу

Клінічні прояви остеохондрозу вельми різноманітні. Залежать вони від етапу розвитку остеохондрозу. Основні клінічні симптоми остеохондрозу виникають, коли патологічний процес поширюється на задній відділ фіброзного кільця і ​​задню поздовжню зв'язку. В залежності від стадії дегенерації міжхребцевих дисків відбувається подразнення, компресія або порушення провідності корінців спинного мозку, здавлення судин або спинного мозку. Розвиваються різні неврологічні синдроми - рефлекторні та компресійні.

Головною причиною больового синдрому при остеохондрозі є так звана іритація нервового корінця. При цьому відбувається порушення кровообігу, виникає набряк і в подальшому може розвинутися фіброз оточуючих його структур, що супроводжується підвищенням чутливості корінців до різних впливів (руху в ураженому сегменті хребта та ін.)

Судинні розлади при остеохондрозі частіше пов'язані з порушенням судиноруховий іннервації. Також можливо і механічне здавлення судин остеофитами, наприклад в шийному відділі хребта.
Симптоми остеохондрозу

Однією з рис остеохондрозу хребта, які поглиблюють процес, є занадто велика його симптоматика. Захворювання може проявитися в абсолютно різних частинах організму. Це можуть бути болі або оніміння в кінцівках або порушення і болі у внутрішніх органах. При цьому, найчастіше людина жодним чином не пов'язує біль в області серця, порушення в роботі статевих органів, головні болі, біль і оніміння в ногах з остеохондрозом і взагалі з хребтом, займаючись «лікуванням» безпосередньо симптомів остеохондрозу за допомогою різного роду знеболюючих засобів, всіляких рекламованих лікарських препаратів, БАДів та інших методів. Але такий шлях тільки посилює ситуацію. Остеохондроз продовжує свій розвиток, а використовувані способи лікування в кращому випадку просто не призводять до суттєвого покращення, крім як тимчасово полегшують біль, а в гіршому випадку можуть ще більше нашкодити організму.

Таким чином, важливим є уважний аналіз свого стану і відбуваються в ньому змін. Необхідно почати рух у правильному напрямку: своєчасно звернутися до лікаря, пройти необхідну діагностику і тільки після визначення правильного діагнозу починати лікування під наглядом лікаря.

До основних симптомів остеохондрозу відносяться, в першу чергу болю і дискомфорт в спині. При цьому, болі можуть носити періодичний, непостійний характер, то з'являючись, то зникаючи. Але вже перше відчуття дискомфорту або болю в хребті повинно Вас змусити задуматися. Поява перших болів є сигналом, щоб як мінімум на це звернули увагу, постаралися згадати причину, по якій вони з'явилися. Такою причиною може бути підняття важкого предмета, різкий рух, падіння і т.д.

Ще один симптом остеохондрозу - супровід дискомфорту або болю в спині болем і онімінням кінцівок (рук або ніг). Біль найчастіше віддає в ліву кінцівку, тобто в ліву руку або ногу. Крім того, біль може проявитися в області серця, в спині, причому не тільки в районі хребта, а наприклад, і в ребрах і т.д. Особливо важливо в цьому випадку звернути увагу на характер зміни болі в залежності від дій пацієнта, порівнюючи відчуття від болю в спині з болем, припустимо, в нозі. У випадку, якщо пацієнт довго сидів і у нього з'явився біль або оніміння в ступні, дискомфорт у попереку, а після проведення невеликої розминки або прогулянки біль зник, то це буде непрямою ознакою, визначальним поперековий остеохондроз хребта. Така ж картина може бути з шиєю і рукою. Підводячи підсумки, можна сказати, що до основних симптомів остеохондрозу відносяться біль і дискомфорт у спині. У випадку, коли ці симптоми збігаються з болями в інших частинах організму, остеохондроз може бути ускладнений протрузией, грижею диска, з защемлення нерва.

Додатково хочеться загострити увагу на тому факті, що вже при появі перших болів в хребті необхідно звернути особливу увагу на це нездужання. Адже остеохондроз може проявитися слабо або не проявитися взагалі досить довго. При цьому він буде продовжувати успішно розвиватися в хребті, приводячи до деградації все більшого числа дисків. Тому, своєчасне звернення до лікаря дозволить діагностувати остеохондроз на більш ранній стадії, що полегшить його лікування.
Остеохондроз і відкладення солей

Остеофіти або крючковідние розростання хребців з'являються для того, щоб зменшити навантаження на міжхребцеві диски. При цьому поява остеофітів шкодить рухливості міжхребцевих суглобів.

Помилковим є поширене в побуті думка про те, що відкладення солей - це головна причина виникнення остеохондрозу. Тому лікування остеохондрозу застосуванням безсольової дієти безглуздо.
Найбільш часті скарги при остеохондрозі хребта

Найбільш частими скаргами при остеохондрозі є наступні:

  •     Дискомфорт у різних відділах хребта. Болі можуть мінятися від незначних, тупих,   тягнуть до сильних, часом дуже інтенсивних і нестерпних - при прострілах.
  •     Підвищена стомлюваність при роботі, як фізичної, так і розумової.
  •     Порушення чутливості в кінцівках і різних частинах тіла, мерзлякуватість рук або ніг.
  •     Болі, що віддають в ноги, по ходу нервових стовбурів.
  •     Болі, що віддають в лопатку, плече, а також болі в шиї і потилиці.
  •     Частим супутником остеохондрозу шийного відділу є головні болі, запаморочення. Часто спостерігається підвищена зорова стомлюваність або зниження гостроти зору.
  •     При ураженні поперекового-крижового відділу часті розлади з боку репродуктивної системи - різні сексуальні дисфункції. Тому у більшості чоловіків після лікування відзначається зростання сексуальної мощі. У жінок нормальне функціонування попереково-крижової зони підвищує вірогідність зачаття і сприяє комфортному перебігу вагітності.

Діагностика остеохондрозу

Для проведення діагностики остеохондрозу необхідно зібрати анамнез. Вирішальне значення при цьому має встановлення скарг хворого. Певні симптоми остеохондрозу є досить характерними. Інші ж, навпаки, повинні бути диференційовані від ознак інших захворювань. Важливим є те, що мають місце при остеохондрозі нервові, судинні, трофічні порушення, можуть за ознаками імітувати різні захворювання, такі як стенокардія, гастрит, виразкова хвороба шлунка, гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини. Тому, щоб уникнути помилкової діагностики і подальшого призначення неправильного лікування, кожен симптом необхідно піддати детальному аналізу.

При зборі анамнезу, що включає скарги хворого, історію поточного захворювання і життя пацієнта, лікар звертає увагу на його вік, оскільки частіше остеохондроз розвивається в осіб більш похилого віку та на еволюцію симптомів з моменту їх виникнення до моменту звернення пацієнта до лікаря. Для остеохондрозу характерним є повільний розвиток, при якому періоди загострення періодично змінюються періодами ремісії. Додаткові методи дослідження призначаються для уточнення діагнозу.
Рентгенологічні дослідження при остеохондрозі

Найбільш доступним методом діагностики остеохондрозу і при цьому досить інформативним є рентгенологічне дослідження. Розрізняється декілька видів рентгенологічного методу діагностики цього захворювання:

Оглядова рентгенографія хребта - є найбільш простим рентгенологічним методом діагностики остеохондрозу. Його суть полягає в отриманні рентгена хребетного стовпа в цілому або його окремих сегментів. Найчастіше виконується прицільна рентгенографія - грунтуючись на симптомах захворювання і скаргах хворого, визначається місце ураження хребта. На рентгенологічному знімку ураженого остеохондрозом сегмента хребта можна побачити зменшення товщини (атрофію) міжхребетних дисків, що виявляється у вигляді зменшення простору між хребцями, поява кісткових виростів тіл хребців - остеофітів, часткове розчинення - резорбцію кісткової тканини тіла хребця, зміна форми сегмента хребта, наприклад, згладжування поперекового лордозу.

Мієлографія - більш складний і небезпечний метод діагностики. При проведенні такого обстеження в спинномозковий канал вводиться певна кількість контрастної рідини. Ризик цього методу обстеження полягає в можливості появи алергічних реакцій на контрастну речовину або в небезпеці ушкодження спинного мозку під час здійснення пункції спинномозкового каналу. Завдяки мієлографії можна визначити внутрішню структуру спинномозкового каналу. Особливо інформативним цей метод є для визначення спінальних гриж.

Комп'ютерна томографія і магнітно-ядерний резонанс є найсучаснішими, але і найдорожчими і важкодоступними методами діагностики остеохондрозу. Застосовують ці методи діагностики зазвичай при необхідності проведення диференціації між остеохондрозом і іншими захворюваннями хребта, які мають подібну симптоматику, наприклад, пухлини спинномозкового каналу.

Для комплексної оцінки стану хворого обов'язковим є проведення неврологічного обстеження хворого остеохондрозом. Завдяки неврологічної консультації можливе уточнення локалізації і ступеня рухових і чутливих порушень.
Лікування остеохондрозу

У нашій клініці проводиться ефективне лікування всіх форм остеохондрозу. Лікування проводиться амбулаторно. В основі лікування використовується комплексна програма, спрямована на швидке усунення основного синдрому і причини, що викликає страждання. У складі комплексної терапії можуть застосовуватися наступні методи:
  •     голкорефлексотерапія;
  •     вакуумна терапія;
  •     щадні методики мануальної терапії (постізометрична релаксація);
  •     лазеротерапія;
  •     фармакопунктура;
  •     сухе витягування;
  •     Магнітопунктура;
  •     електростимуляція і інші методи лікування.

У середньому курс лікування становить 10-15 сеансів, а усунення гострого больового синдрому від 1 до 3 сеансів.

1 комментарий:

  1. Ну. я скажу так: остеохондроз шейного отдела симптомы и лечение должны назначать специалисты, ведь дело то серьезное, верно? А вот тут найдете хороших специалистов. Хорошая клиника!

    ОтветитьУдалить