Поиск по этому блогу

вторник, 18 сентября 2012 г.

Постава. Введення



Озирніться навколо (рис.1), як різноманітна геометрія тіл оточуючих нас людей. Які різні обсяги, контури, манери. Без праці ми визначаємо чоловічу, жіночу фігуру або фігуру підлітка, відзначаємо ступінь «атлетичний», «вгодованості», «довгонога», «кривоногий», длінношеесті »,« головатий »... Все це відноситься до поняття« статура ». У зовнішньому вигляді людини якесь ще, внутрішня властивість. З якихось непомітним ознаками, не вдивляючись в обличчя або стиль одягу, можна визначити: це військовий, це конторський службовець, а це якийсь сірий не впевнена в собі людина.
У звичній манері стояти, ходити або сидіти вгадується не лише професійна приналежність, а й характер людини, її ставлення до навколишнього світу, навіть рівень його здоров'я. Це і є те, що визначають терміном «постава».
Розглянемо ці два важливі параметри людини з позиції їх ставлення до здоров'я, перш за все до здоров'я опорно-рухової системи. Ці питання вивчає передусім розділ медичної науки, розділ хірургії - ортопедія, сфера соціальної діяльності, яка займається зміцненням здоров'я і фізичних здібностей людини, - фізична культура, а також медична спеціальність, яка базується на стику медицини та фізкультури, - лікувальна фізична культура. Під статурою розуміють розміри, форми, пропорції і особливості частин тіла, а також особливості розвитку кісткової, жирової і м'язової тканин.
Розміри і форми тіла кожної людини генетично запрограмовані. Ця спадкова програма реалізується в ході онтогенезу, тобто в ході послідовних морфологічних, фізіологічних і біохімічних трансформацій організму від його зародження до кінця життя. Дитина 7 років, 17-ти річний підліток, дорослий, 70-ти річний старий - це зовсім різні біологічні організми, зі своїм рівнем обміну речовин, зі своєю стійкістю до фізичного навантаження, зі своєю міцністю і еластичністю м'язів і зв'язок ... Навіть якщо мова про одне й те ж людину.
Комплекс морфо-функціональних показників, які тісно пов'язані з фізичною працездатністю і рівнем біологічного стану індивідуума в даний конкретний момент часу називається «фізичний розвиток». Фізичний розвиток відображає процеси росту і розвитку організму на окремих етапах постнатального онтогенезу (індивідуального розвитку), коли найбільш яскраво відбуваються перетворення генотипического потенціалу в фенотипічні прояви. Особливості фізичного розвитку і статури людини значною мірою залежать від його конституції.
Конституція - це сукупність функціональних і морфологічних особливостей організму, що склалися на основі спадкових і набутих властивостей, які визначають своєрідність реакції організму на зовнішні і внутрішні подразники. З факторів зовнішнього середовища, під впливом яких реалізуються особливості конституції (соціально-економічні умови, харчування, перенесені хвороби, заняття фізичною культурою і спортом), суттєве значення мають заняття фізичною культурою і спортом, особливо в дитячому та підлітковому віці.
У тому, що всі люди різні - велика мудрість Природи. Чим більше відрізняється людина від представників своєї популяції, тим це нормальніше. Схожі один на одного лише ті, хто має явні помилки генетичного коду, наприклад, ахондропластіческіе карлики або люди з синдромом Дауна. Кожен з нас отримує від батьків унікальний генетичний код і в процесі життя повинен довести, що саме такі форми і розміри тіла мають перевагу. У цьому - суть закону «внутрішньовидової боротьби за існування», відкритого Дарвіном.
 

Постава - знайоме всім слово, зазвичай, асоціюється з виправкою, звичною позою людини, манерою тримати себе рис.2. У строгому науковому розумінні постава - це спосіб побудови біомеханічної схеми тіла людини у вертикальному положенні. Це побудова визначається комплексом безумовних рефлексів - руховим стереотипом. Руховий стереотип вибудовує із сегментів тіла (природно рахуючись із законами гравітації) ту чи іншу конструкцію тіла, в тій чи іншій мірі придатну для збереження вертикального положення і руху. У вертикальному положенні сегменти тіла (голова, груди, торс, таз, ноги) шикуються щодо один одного щодо їх скелета, утворюючи стійку конструкцію. Це називається скелетний баланс. М'язи переміщають сегменти тіла відносно один одного. Але м'язи не повинні і не можуть перебувати в стані тривалої напруги, тому тіло прагне прийняти таке положення, при якому не потрібна підтримка скелетної мускулатури. Такий стан називається м'язовий баланс вертикальної пози. При вдалому вирівнюванні не повинно бути також навантаження і на зв'язковий апарат, - зв'язки здатні до тривалого опору. Не тільки м'язи і зв'язки, але й кістки повинні навантажуватися відповідно до їх формою, навантаження має бути спрямована строго уздовж «осі міцності». Інакше кістка під впливом тривалої і звичної навантаження буде змушена змінити свою форму відповідно до умов нагружения.
Перевантаження м'язів, зв'язок, кісток при неправильному звичному вирівнюванні, при поганій поставі є причиною дискомфорту, болю, захворювань скелета. Це вже медичний аспект постави. Значення постави особливо велике у період росту та формування скелета. Неправильні звичні положення тіла швидко призводять до деформацій хребта, грудної клітки, таза, нижніх кінцівок, включаючи стопи. Сколіотична хвороба і плоскостопість - крайній прояв такої неправильного навантаження. Таким чином, слід зазначити прямий зв'язок постави і статури. Форма хребта, грудної клітки, не тільки успадковується від тата і мами, але і залежить від того складного і вкрай необхідного механізму побудови вертикального положення тіла і при стоянні і при сидінні і при ходьбі або бігу, іменованого поставою. Реалізується важливий біологічний закон «функція визначає форму».
Положення сегмента тіла при русі істотно позначається на ефективності рухової дії. Наприклад, важко уявити ефективне рухове дію сутулого людини, його рухи завжди незграбні і можуть закінчитися травмою. Існують і багато інших аспектів постави (постава і психічне здоров'я, постава і професійна кар'єра ...), недарма постава є предметом вивчення таких наук як медицина, фізична культура, військова справа, театральне мистецтво, естетика, ергономіка, які дають такі визначення постави:
Орієнтація в просторі вертикально розташованого тіла людини для виконання простих і складних рухів, обумовлена ​​станом м'язового і скелетного рівноваги, яка оберігає опорні конструкції тіла від травми або прогресуючої деформації, як у спокої, так і під час руху.
Показник здоров'я і фізичної культури людини. Гарна постава - ефективний і надійний шлях профілактики таких хвороб цивілізації як біль у спині, сколіоз та остеохондроз хребта.
Мова тіла, поза, яка говорить про те, як людина відчуває себе по відношенню до інших, до свого життя, до самого себе, індивідуальність, внутрішня позиція, ознака професії, соціального походження. Це його візитна картка, що дозволяє безпомилково довідатися знайомої людини, не бачачи його особи, а також важливий чинник професійної кар'єри і успіхів в особистому житті ...
Виховання постави - складне і комплексне завдання, це складова частина того, що називають здоровий спосіб життя, фізична культура людини. Виховання постави не повинно зводитися тільки до закликів «стій прямо, не сутулячись, розслаб плечі, не схрещуй ноги ...». Для виховання постави і тим більше для її виправлення необхідно «прочитати» стан м'язового і скелетного балансу, тобто застосувати і проаналізувати тести для постави, виявити особливості скелетно-м'язової системи або захворювання, які є причиною поганої постави, поставити реальні, досяжні цілі і скласти програму. Ну і власне реалізувати цю програму, не пошкодувати сил і проявити наполегливість для досягнення поставлених цілей. Поговоримо про це в наступних розділах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий